пʼятниця, 29 грудня 2017 р.

Фізики виготовили найменшу листівку в світі

Фото Незвична шкільна фізика.


Фізики виготовили найменшу листівку в світі
У Національній фізичній лабораторії Великобританії вчені створили найменшу листівку в світі. Різдвяна листівка виконана з нітриду кремнію, покритого платиною її розмір - 15 мікронів в ширину і 20 мікронів у висоту. Для порівняння: волосся людини має в діаметрі від 50 до 80 мікронів. Щоб цілком покрити площу поштової марки, буде потрібно близько 200 млн. таких листівок.

На картці зображено сніговик і поздоровлення зі святом. Дослідники виготовили мініатюрний предмет за допомогою фокусованого йонного променя. Платинова плівка, якою покритий нітрид кремнію, має товщину не більше 10 нанометрів.
Попередній рекорд в цій області належить тій же лабораторії. У 2009 році британці виготовили наносніговика. Нова робота куди тонша і складніша, до того ж різдвяна листівка менша за сніговик в 10 разів. Крім веселого привітання, це демонструє прогрес у вивченні операцій, що проводяться на мікроскопічному рівні. Досягнення Національної фізичної лабораторії допоможе в розробці нових технологій і дослідженні частинок.
Фото: NPL (Національна фізична лабораторія)
Джерело: https://naukatv.ru/

Немає коментарів:

Дописати коментар